Въпреки, че ковид пандемията премина, Германия е изправена пред нови проблеми на здравеопазната система. За преглед при педиатър се чака с часове, а детските клиники са препълнени, съобщава btvnovinite.bg.

Германия е остро засегната от респираторни вируси. Те се предават много бързо, особено при децата. Това доведе до липса на свободни легла в детските отделения. Положението при педиатрите е отчайващо. За преглед се чака с часове и лекари и медицинският персонал са на ръба на силите си. В Долна Саксония има случай на дете в критично състояние, което е пътувало два часа и половина, зашото е нямало свободно място в болницата в родния му град.

За проблеми в детското здравеопазване се сигнализира отдавна. В системата има остър недостиг на медицински персонал и легла за децата. През 1995 година Германия е разполагала с над 25 000 легла за малките пациенти. В момента те са около 18 000.

Планират се нови закони за здравеопазването. Много от лекарите са на мнение, че те са закъсняли и трябва „революция“ в здравната система.