Германският федерален канцлер Олаф Шолц разкри, че правителсвото предприема мерки за да се справи с недостига на работна ръка и да се предотврати прогнозираната криза в пенсионната система. Това може да се постигне със стимулирането на миграцията и по този начин Германия да има около 90 милионно население към 2070 година.

Преди месец управляващата коалиция реши да реформира редица закони, свързани с имиграцията на хора от страни извън европейския съюз. С това се цели да се отвори немският трудов пазар за нови квалифицирани кадри, които да помогнат за подема на германската икономика. Това ще е и спасение на държавната пенсионна система.

Канцлер Шолц разкри, че сегашните добри темпове на прираст на населението в Германия се дължи най-вече на имиграцията. Благодарение на това правителството няма да увеличава вноските за пенсия поне до края на мандата си през 2025 година.

Статистистиката за тази година показва, че населението на Германия ще се увеличи с около един милион и ще достигне цифрата 84 милиона. Ако нивото на миграция остане достатъчно високо, то през следващите десетилетия се очаква населението на Германия да достигне до 90 милиона души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *