Операцията е осъществена в рамките на съвместно разследване с Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург, под надзора на СГП в координация с Евроджъст.

В хода на съвместното разследване между ГДБОП, Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността при Офиса на главния прокурор в град Бамберг и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург е установено, че организираната престъпна група е изградила стройна и йерархична структура, използвайки множество конспиративни похвати с цел прикриване на престъпната си дейност. Групата се е занимавала с изграждането на скрити кол центрове, посредством които извършителите се свързвали с германски граждани, представяли се за финансови брокери и им предлагали да инвестират в различни видове финансови инструменти, посредством специално създадени за целта фалшиви уеб платформи. След извършена инвестиция от страна на жертвите, личният им профил на платформата бивал изтрит и всичките им опити да си върнат инвестираните средства оставал без резултат.

С цел документиране престъпна дейност на групата в периода от 11 октомври до 2 ноември т.г. са проведени две специализирани полицейски операции от служители на отдел „Киберпрестъпност“, съвместно със следователи от Следствен отдел при СГП, германски полицаи от отдела на криминалната полиция в град Регенсбург и  прокурори от Офиса на главния прокурор в град Бамберг, Германия. Специализираната акция е осъществена под надзора на Софийската градска прокуратура в координация с Евроджъст.

В хода на двете операции са извършени действия по разследване – претърсване и изземване в кол център в София, в девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и вещи и предмети, имащи отношение към разследването. Задържани са 5 лица – две от които с прокурорска мярка до 72 часа, а три – за срок до 24 часа. За единия от задържаните Софийската градска прокуратура е поискала от Софийския градски съд да наложи запор на автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *