Уплашени от новите цени на природния газ и електроенергията, все повече жители на Германия се отопляват на печки с дърва и камини. Търсенето в последните месеци се е увеличило, информира DW.

В момента не е много лесно да си купиш печка на дърва в Германия. В магазините те са изчерпани, но онлайн все още се намират някои модели и е възможна доставка в сравнително кратък срок.

„Поради ограничените количества и голямото търсене, времето за доставка на поръчаните печки се удължава“, заяви говорител на „Баухаус“.

Всяка камина или печка на дърва в Германия трябва да бъде проверена и инспектирана от сертифициран коминочистач и едва тогава може да бъде пусната в експлоатация. Това също отнема доста време.

Отопляването с дърва е свързано с редица здравни и екологични проблеми. При изгарянето на дърва освен въглеродния двуокис и оксид, се отделят и вредни съединения на азот и сяра и огромни количества фини прахови частици. Според Федералната служба за защита на околната среда в Германия 10% от общите емисии на прахови частици са именно от изгаряне на дървесина. През студените зимни месеци този процент може да надхвърли 20.

Една нова и изправна печка за час отделя около 500 милиграма фини прахови частици. Това количество отделя един автомобил с Евро 6 сертификат за около 100 км пробег. При използване на неподходяща дървесина, например влажна, лакирана или от европалети то вредните емисии, прахови частици са сравнително повече. Еколози се притесняват, че повишените цени на дървесината ще доведат до използване на неподходящи материали за изгаряне.

Фините прахови частици са невидими за човешкото око, но причиняват редица респираторни заболявания като бронхит и астма. Освен това се установи, че те са канцерогенни и увреждат и сърдечно-съдовата система. Според доклад на Европейската агенция по околна среда (EEA) през 2020, в европейския съюз около 240 хиляди души са починали преждевременно от замърсен въздух.

През студените зимни месеци качеството на въздуха се влошава значително. Причина за това е, че горните слоеве на атмосферата са по-топли от долните и липсва обмен между тях и замърсяващите вещества се натрупват близо до земята.

Ако се сумира отделения въглероден двуокис, който дървото е поело в рамките на живота си, с този по време на дърводобива, обработката и транспорта, отоплението на дърва се счита за неутрално за климата. Балансът се разваля, когато е транспортът е на дълго разстояние.

Буковата дървесина, която е търсена за отопление, е бавнорастяща суровина. Концентрацията на прахови частици влияе с много пъти повече неблагоприятно на климата от въглеродния двуокис.

За да откликнат на предполагаемо по-високото търсене на дърва за огрев, немските магазини са се снаблиди с по-големи количества дърва, като са изполвали и доставчици от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *