Над 50% от германците смятат, че да се работи няма много смисъл. Немското правителство обяви повишаване на детските надбавки и социалните помощи за справяне с високата инфлация. Въпреки добрите намерения, тези мерки отблъскват хората от работа и много германци не откриват причина да работят повече.

Детските надбавки в Германия ще се повишат сериозно от 2025 за социално слаби семейства

Повече от 5,5 милиона германци живеят в т. нар. едночленно домакинство и не работят. Държавата ги подпомага със социални добавки, плащане на наеми и поема здравните осигуровки на тези хора. От следващата година правителството предвижда увеличение на помощите за тях от 502 на 563 евро месечно. Според мнозина така те не се стимулират да търсят работа, и ще продължат живота си на помощи.

Правителството планира и промяна в изчислението на детските надбавки от 2025 г. За разлика от досегашната еднаква месечната добавка за деца от 2025 ще зависи вече от семейния доход. Предвижда се за деца в социално слаби семейства за първо дете да стане 636 евро, а за всяко следващо – 530 евро. Досега тя беше по 250 евро за всяко дете, независимо от доходите на родителите.

Според проучване около 52% от германците вече смятат, че е по-добре да живеят на социални помощи вместо да работят на минимална заплата. Социалната политика доведе до това, че разликата от социални помощи и работа за минимална часова ставка от 12 евро е нищожна,

Затова много германци намират новото повишение на социалните помощи и детски надбавки за грешно и смятат, че това ще откаже все повече хора от работа. Финансовият министър Кристиан Линднер обаче смята, че ръстът на помощите и детските надбавки не трябва да отказва хората да работят. „Най-добрият начин за справяне с бедността е да се работи“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *