Показателите на туристическия бранш в южната ни съседка са повече от добри за изминаващата 2022 година. След години на ковид пандемията туристическият сезон поставя нови рекорди и съживяване на туризма.

Гърците вече са щастливи и доволни – празникът Успение Богородично беше отпразнуван с много музика, танци, ядене и пиене. Такава веселба с безброй туристи от цял свят не е имало от години, разказва DW.

Гърците се надяват, че годините на финансови кризи и пандемия са в историята и очакват туристическия сезон следващата година да бъде още по-добър. Южната ни съседка е много зависима от туристическия бранш и приходите от него са достигали до 20% от брутния вътрешен продукт. Приходите от туризъм до края на август са около 18.2 милиарда евро и се очаква да бъдат над 20 милиарда в края на календарната година.

Прогнозите са, че тази година Гърция ще бъде посетена от повече туристи от рекордната досега 2019 година. През годината преди корона ограниченията, Гърция е била посетена от над 33 милиона туристи.

През месец август броят на туристите е рекорден. Всяка седмица със самолет пристигат по над 1 милион гости, а други стотици хиляди пристигат с автомобилен превоз. Юни и юли също са били успешни месеци с по 3,5 милиона чуждестранни туристи. В туристически центрове като Миконос, Санторини, Корфу, Кос или Родос са готови за зимата и очакват следващия по-упешен сезон.

Войната в Украйна засега не успява да помрачи доброто ваканционно настроение на южните ни съседи. Руски туристи през тази година нямаше, но на тяхно място летуват хора от други държави. Най-много туристи очаквано бяха от Великобритания. Немските туристи обичат гръцките плажове и туристически атракциии и броя им почти достигна този на англичаните. Класацията за най-много туристи допълват италианците, французите, нидерландците, швейцарците, австрийците и поляците. Пристигащите от САЩ туристи са с 50% повече от предхождащата ковид пандемията 2019 година. Американските туристи а на почит в Гърция, защото по правило те харчат повече пари от европейците.

Изненадата на туристическият сезон тази година е липсата на хаос и добрата организация по всички гръцки летища. Огромен минус в туризма е, че хотели и заведения все по-трудно намират персонал. По данни на Института за изследване на туризма, лошите условия на работа и сравнително ниското заплащане са причина за това, въпреки че безработицата в Гърция надхвърля 12%. Много гърци избират да работят в чужбина при по-добри условия за работа и най-вече в пъти по-добро заплащане.

Автор: Иван Василев

ное. 21, 2022 | 19:48 ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *