През миналата година в Германия се отбелязва рекорден брой лекари чужденци, съобщава Дойче веле. Във Великобритания един на всеки петима служители на националното здравеопазване не е гражданин на Обединеното кралство. Това е добре за изпитващата глад за лекари здравна система във федералната република, но недостатъчното владеене на езика поражда проблеми.

Комуникацията между лекар и пациент е много важна за доброто лечение

Според данни на Федералната лекарска камара в Германия, за десет години броят на лекари с чужд паспорт се е увеличил двойно. През далечната 2013 година в Германия са практикували около 30 хиляди лекари от други държави, а броят им в края на 2023 е вече 63 763. Статистиката на лекарската камера показва, че за последните три десетилетия техният брой е нараснал дори повече от шест пъти, тъй като през 1993 г. в Германия е имало едва 10 000 лекари с чужд паспорт.

Не е тайна, че Германия отдавна изпитва постоянна нужда от нови лекари и медицински персонал. Недостигът на кадри е най-голям в държавните болници, където много от служителите предпочитат да работят на съкратено работно време. Председателят на Германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш смята, че владеенето на немски език е от съществено значение. За успешно лечение трябва добра комуникация между лекар и пациент и липсата на такава може да доведе в грешки в лечението, а те понякога са фатални за пациента, казва Бриш.

Юрген Хофарт, който ръководи Лекарската камара на провинция Райнланд-Пфалц също е на мнение, че лошото владеене на немски език от чуждестранните лекари поражда множество проблеми. Той дава пример с понятията „болка в гърдите“ и „болка в корема“, които често се бъркат. Така лекарят може да се фокусира върху корема и да пропусне опасността от сърдечен удар, споделя Хофарт.

През следващите години заради недостига на лекари в Германия ще има все повече чуждестранни лекари и проблемите с езика ще се задълбочат, смятат специалисти от здравеопазването. Немските медицинските университети не могат да покрият нужните специалисти, а голяма част от 11 000 завършващи медицина всяка година в Германия изобщо не стават лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *