През последните години много българи избраха живот зад граница. Много от тях имат близки роднини в Бългаия, на които изпращат пари. Как, кога и колко е паричният поток от чужбина ще ви разкажем в тази статия.

Всеки знае, че българите живеещи зад граница са голям инвеститор в България. Това говори както за лошата инвестиционната среда и политическата обстановка в България, така и че доста българи живеят зад граница, които генерират средста, оказващи влияние върху живота в страната ни.

Ковид пандемията промени всичко

Статистиката на емигранстските парични потоци е категорична – след ковид, постъпленията в България, са намаляли приблизително осем пъти. Според банкови анализи през 2021 българите в чужбина са подпомогнали роднини с едва 160 милиона евро. За последно толкова малко пари са влезнали в България през далената 2007 година. Преди година емигрантите са „инвестирали“ в българската икономика два пъти повече – 358 милиона. Тези цифри, за съжаление, са много далеч от рекорда, поставен само година по-рано. Тогава в родината ни влизат над 1.219 милиарда евро.

Спадът след корона пандемията е осезаем и се запазва и през настоящата година. През първите три месеца получените средства от чубина са едва 77 милиона лева. Според банкери и икономисти, covid ситуацията предизвиква редица кризи, което е причина за ниския паричен поток. Доста сънародници вече нямат възможност да изпращат спестени средства към България. Не е тайна, че доста от икономическите емигранти в Европа работят в ресторантьорския и хотелиерския бранш – точно там където ковид ситуацията е най-страшна.

От кои държави се изпращат най-много пари

Данни на БНБ показват, че най-много средства се изпращат от българи, живеещи в Германия. Рекордна е годината преди пандемията 2019. Тогава в България пристигат 252 милиона евро. Това е над седем пъти повече от получените през 2021 средства. През миналата година сумата е била едва 32,2 милиона.

Българите, живеещи и работещи в САЩ, са изпратили 29.4 милиона евро, което им отрежда второто място. Следват българите в Испания с 17,2. Великобритания, която излезе от ЕС все още генерира добър паричен поток към родината. С 15,7 млн. евро се класират на четвърто място по изпратени пари. Южната ни съседка Гърция е на пето място с 10 милиона евро

Защо е този драстичен спад

Бизнес и икономически анализатори намират причината в това, че много българи, останали без работа поради ковид кризата, се завръщат в родината. Статистиката показва, че има над 30 нови адресни регистрации в България. Според запознати, броят е доста по-голям. Проучвания сочат, че няма да има ръст и през следващите години на доходите на българите зад граница.

Най-малко пари българите зад граница изпращат през месец ноември, а най-много през май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *