През последните години много роми от България и Румъния се преселиха в Германия. Голяма част от тях се чувстват щастливи в Рурската област, но има и редица проблеми с тяхата интеграция, разказва DW.

Пристигнали в Германия, ромите се оказват в среда съвсем различна от тази, в която са живяли дотогава. Различните порядки и правила, чужд език и културни различия са голям проблем за новопристигащите. Въпреки тези трудности, много от ромите намират Германия за техен дом и виждат по-добро бъдеще за себе си и децата си.

В град Есен и по-специално кварталите Алтенесен и Алтендорф живеят над 3000 българи и повече от 5500 румънци, според данни на Интеграционната служба на рурския град. Там наемите на жилищата са изгодни и много тяхни роднини живеят там. Неизбежният сблъсък на култури поражда тревога у живеещите там местни.

Големи групи от българи и румънци

По данни на Интеграционната служба в Есен, в града междувременно живеят към 3000 българи и над 5400 румънци. Най-привлекателни за тях са кварталите Алтенесен и Алтендорф, в които вече са се заселили техни роднини, а и жилищата са по-изгодни, разказва статия на WAZ. Същевременно големите групи пришълци, които заемат все повече пространство в града, пораждат тревога у местните жители.

В тяхната родина явно е нещо нормално да изхвърлиш старите си вехтории на улицата и просто да чакаш някой да ги прибере. Силна музика и крясъци посред нощ, нарушаване на правилата за съжителство, за проблеми с домашно насилие, наркотици и замърсяване на обществената среда са част от техния манталитет. Това споделя Марайке Шулц от Сдружението за работа с децата и младежите в Есен

Общината в Есен организира различни проекти, чиято цел е интеграцията на ромите. Един от тях е „Мигранти в мирно добросъседство“. Проектът организира различни спортни прояви за деца и по този начин се влиза в контакт с родителите им.

Важна роля за интеграцията има и училището. Децата от тези семейства са ощетени, защото родителите им не говорят немски и не могат да им помагат. Ковид пандемията и дистанционното обучение постави тези деца в още по-неравностойно положение, споделят експерти, ангажирани с интеграцията на мигрантите.

Голяма част от ромите все пак успяват да се справят и си намират бързо работа. Най-често те работят като куриери, в почистването или гастрономията. За разлика от родните си страни, тук те си намират работа и децата им ходят на училище и имат шансове да получат квалификация. Това ги прави много щастливи и намират живота в Германия за много добър.

Само на 10 километра от Есен се намита град Ботроп и там положрнието с пристигналите роми е коренно различно. Интеграцията им не върви добре. Служителите от Службата за чужденците в града са в чудо и са категорични – българите и румънците са най-трудни за интеграция. Момичетата изобщо не ходят на училище и се женят много рано. Момчета или продават килими или събират метални отпадъци. Не се държи на образованието и не опитват да научат правилата. Както сирийците и афганистанците те живеят в собствено общество и нямат нужда да учат немски. Интеграционните служби смятат да променят акцента на тяхната работа. Вместо всичко да се поднася наготово, ромите трябва да се научат на повече самостоятелност и култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *