Цената на самолетните билети е скочила с над 50 процента след covid-19 пандемията. По време на пандемията туристическият бранш и самолетните полети белязаха огромен спад. Ограниченията за пътуване доведоха до изключително ниски цени на билетите и скокът сега е очакван, според експерти.

Основната причина за поскъпването е скокът на цената на горивото за самолети след войната в Украйна. Друг компонент, определящ цената на билете, са летищните такси. Там също има известно поскъпване, но авиокомпаниите се оправдават основно с цената на гориво. Така гневът на клиентите за скъпите билети е насочен в друга посока.

Експерти в туристическият бранш отбелязват факта, че след пандемията хората резервират в последният момент. Лошите спомени от локдауни, тестове, маски и прочие, са причините хората да чакат до последния момент за резервиране на пътуването си. Сега резервации се правят месец-два преди полет, а преди два години този период беше 6-9 месеца

Друга причина за увеличението на самолетния билет е чисто пазарен – има огромно търсене и малко предлагане. Много хора желаят да наваксат пропуснатите поради пандемията пътувания. По-високите цени не ги възпират, защото желанието за пътуване е по-висок от всякога

Колапса в туризма доведе и до намаляване на общия брой самолети в световен план. В момента летят около 20% по-малко самолети от лятото на 2019 година. Проблем са и недостатъчният персонал – от пилоти и стюардеси, ръководители полети и обслужващ персонал по летищата. Все пак нещата бавно влизат в релси и се очаква до средата на 2023 положението да се нормализира.

Различното са и цените в двете посоки в Европа – от изток на запад и обратно. Поради бързото възстановяване на търсенето в Западна Европа в момента билет оттам за Източна Европа е по-скъп с около 30% спрямо същия, но в обратната посока. Например еднопосочният билет София-Париж в произволен ден през октомври с една от нискотарифните авиокомпании излиза 59 евро, докато в обратна посока цената е 79 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *