Има доста българи шофьори в Щатите, но все още има недостиг на такива. Въпреки повишеното заплащане има около 80 000 свободни позиици за тази професия. Очакванията са, до 2030 година броят им да се удвои.

Заплатите в този бранш са повишени с близо 11 процента най-вече поради пандемията и повишеното търсене на стоки. Има нужда от бърза доставка на суровини и стоки, за да се възтанови спряното или съкратено производство.

Шофьорите в САЩ получават средно 70 хиляди долара на година. Това е крайно недостатъчно за тази професия, която е свързана с дълго отсъствие от дома и много допълнителен стрес. Работодателите смятат, че с повишеното заплащане ще мотивират повече хора за тази професия.

В американската верига супермаркети „Уолмарт“ търсят нови шофьори с годишна стартова заплата от 110 000 долара. Това не е никак малко и е от порядъка на заплата на финансов анализатор или консултант. Много транспортни фирми предлагат подобно стартово възнаграждение и заплати от над 100 000 долара вече не са рядкост.

Необходима е оптимизация на работните процеси

Експерти смятат, че е необходима промяна в целия логистичен процес. Много шофьори не получават фиксирана заплата, а на ставка на километър. Те имат право да шофират максимум 11 часа на денощие и увеличението се забелязва по-трудно. От тези 11 часа шофьорите са зад волана около 6,5, а останалото време е в чакане за разтоварване или нов курс. Това е причината шофьорите да печелят по/малко от обявеното. По-ефективният работен процес, ще спомогне за увеличаването на доходите в бранша, смятат редица логистични експерти.

Автор: Иван Василев

сеп. 23, 2022 | 12:51

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *