След управлението на Борис Джонсън, Британия е в невиждана в последните години криза. Жителите на острова са крайно недоволни от проблемите и страната е разтърсена от редица стачки. Провала в здравеопазването и огромната инфлация са само част от причините за това недоволство.

Инфлацията, която през юли тази година достигна до рекордните за последните 40 години 10,1 процента е най-голямата сред седемте от най-развитите индустриални държави. Постоянният й растеж поражда огромно напрежение и се чуват призиви за извънредно положение. Според анализатори на Bank of England страната е заплашена от дълбока рецесия.

Социалният мир във Великобритания е много разклатен и са необходими спешни мерки и много финанси за успокояване на гражданите. Съветите на експремиера към домакините за инвестиции в например бързозагряваща кана за чай, която да пести до 10 лири годишно от енергия, се смятат за смехотворни и несериозни.

Постоянно нарастващите цени на енергията и газа са докарали повече от половината жители на острова до ръба на финансовите им възможности. От октомври има наложен лимит от 4100 лири на годишните разходите за енергия. Този таван е непосилен за над 45 процента от живеещите там. Около 20 процента от великобританците споделят, че поскъпването е довело до по-оскъдно хранене.

За пенсионерите тавана на разходите за енергия е около 37 процента от парите им от държавната пенсия. За хората на социални помощи този процент е още по-висок.

Растящите цени и поскъпването на стоките водят до недоволство сред хората. Синдикатите масово организират стачки и протести за увеличаване на доходите и адекватно заплащане. Стачки има почти във всички сектори – пристанища, сметосъбиращи фирми, пощи, служителит на жп транспорта са само част от настояващите за увеличение на заплатите, догонващо поскъпването.

В съдебната система също има масово недоволство от заплащането. Стачките там водят до забавянето и отлагането на хиляди дела. Държавни служители, учители, шофьорите на градския транспорт, лекари и медицински работници също се готвят за протести и стачни действия.

Кризата в здравеопазването е изключително тежка. Болниците и клиниките са препълнени с пациенти. На линейките се налага да чакат с часове преди да бъдат приети пациентите. Над седем милиона чакат за неспешни манипулации. Според доклади, на Великобритания са необходими още 100 000 медицински сестри и 4 000 лекари. Този недостиг се дължи отчасти на Брекзит.

Освен с недоволството на хората, новото правителство е изправено и пред редица други проблеми. Необходими са спешни мерки за повишаващата се престъпност и масовото поскъпване и недостиг на жилища. Проблем са и нарастващият брой бежанци през Ламанша. Правителството е в много тежка ситуация и трябва да бъде много внимателно в отношенията си с Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *