Българите в Германия ще могат да слушат концерт на Софийската филхармония, който ще се проведе в голямата зала на Берлинската филхармония на 12 декември.

Концертът е организиран от Българския културен институт в Берлин по случай 60 години от основаването му. Основаният през 1962 година като културен център в тогавашната ГДР, е разпостранявал български книги и музика. През 1997 се преобразува като културен институт. За 60 годишното си съществуване, институтът организира редица културни събития и участва в организирането на двустранни дипломатически срещи между България и Германия.

В програмата на концерта са включени концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Диригент е маестро Найден Тодоров, а солист е прекрасният пианист Людмил Ангелов.

Маестро Тодоров споделя: „За нас е огромна отговорност да представим българската култура в тази емблематична зала. Животът на Панчо Владигеров е тясно свързан с Берлин. Той печели два пъти наградата „Менделсон“, докато специализира в Берлинската музикална академия. Там той композира и някои от най-значимите си произведения. С този концерт искаме да покажем тези културни връзки.”

На 26 ноември Софийската филхармония гостува на друга европейска столица – Загреб. Там в зала „Ватрослав Лисински“ ще изсвири Италианската симфония на Менделсон със солист обичания цигулар Веско Ешкенази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *