Според доклад на немкото правитество, средностатистическият бездомник в Германия е немски гражданин на възраст между 32 и 44 години, информира Дойче веле. 263 хиляди са бездомните хора в Германия.

Хиляди бездомни спят по улиците на Германия

Хората без дом в Германия могат да бъдат разделени на три групи: живеещи в центрове за настаняване, останали без дом, но живеещи в роднини или приятели и такива, живеещи на улицата или във временен приют. Най-многобройна е първата група. Според доклада, към нея са причислени около 178 хиляди. Към втората спадат 49 хиляди, а други 37 хиляди са в третата група.

Мъжета са точно две трети от бездомниците в Германия. Средната възраст на бездомните хора в Германия е 44 години. Повечето от хората, останали без покрив, имат немско гражданство. 66% от спящите по улиците разполагат с немско гражданство, от тези които живеят при приятели този процент е около 75. В приютите обаче едва 31% от настанените са с германски паспорт. Това се дължи най-вече на хората от приютите за бежанци, които остават там за по-дълго време.

Много от хората без дом са в лошо здравословно състояние. Половината от тях имат поне по едно продължително заболяване или увреждане. Една четвърт от бездомниците са с алкохолона или нарко зависимост.

Бездомник на улицата е често срещано в Германия

В новата програма на германското правителство е заложена цел, до 2030 година в Германия да няма повече хора без дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *