Хиляди туристи в Италия са жертви на таксиметрови шофьори. В столицата Рим при близане в такси апарата трябва да започва от 3 евро и още едно евро, ако имате куфари за багажника. Това важи за пътувания между 6 и 22 часа в делнични дни.

Такситата в Италия са с различни тарифи и туристите често се объркват

Реалноста обаче е друга. Много от таксиметровите шофьори започват курс с начална тарифа от 10 евро. Повечето от пътниците им са туристи, които не питат за началната тарифа, с и често шофьорите не говорят език, различен от родния си италиански.

В момента в Италия приложенията за превоз на пътници, като например Uber, са доста ограничени поради натиска на профсъюза и лобито на таксиметровите превозвачи

Силата на профсъюза и лобито на таксиметровите превозвачи в Италия сериозно ограничи приложенията за превоз на пътници, като например Uber. Само в големите градове като Рим и Милано може да се ползва на Uber Black, където цените са също високи и с ограничен автопарк.

С приложение за такси е доста по-удобно

Повечето от големите таксиметрови компании имат приложения за телефон. Най-използваните са ItTaxi, FreeNow и Free Taxi, но често не работят в по-малките градове. Приложенията не гарантират на коя тарифа ще се возите, но чрез тях може да платите безкасово. Предимството на телефонните приложения е повикването на такси, което на улицата е по-трудно. Повечето таксита могат да бъдат наети само на определените стоянки или да поръчате по телефона.

Такси или трамвай – изборът е ваш

Добре е да се информирате за тарифата преди да стартирате пътуването с такси. Например пътуванията между летищата и центъра на града са с фиксирана цена. Курс от летище Фиумичино до центъра на Рим трябва да струва 50 евро в двете посоки. В Италия официалните таксита са бели на цвят и таксиметровите шофьори са длъжни да поставят своите таксиметрови лицензи на видни за клиента място.

Ако сте турист в Италия е добре да избягвате такситата. Така ще спестите пари, а и ще разгледате повече неща. Ако се уморите от разходката, винаги може да се качите на трамвай, автобус или метро. Винаги може да платите с кредитна карта и цената на пътуването ще бъде с пъти по евтино от такси. Цената на римското метро започва от 3 евро в от 6 до 22 ч. в делнични дни, а във Флоренция е с цента по-скъпо. Влакът „Леонардо Експрес“ до летище „Фиумичино“ от „Рома Термини“ пък е изключително удобен и достъпен начин за пътуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *