Bürgergeld отдавна замени Hartz IV, но Германия продължава да плаща огромни суми за социални помощи. Предвидените пари за догодина са с 12 процента повече и това предизвиква бурни дебати за това дали си заслужава да се работи изобщо, разкрива DW.

Hartz V се превърна в Bürgergeld, но парите за социални помощи за 2023 свършихa преждевременно

Предвиденото 12 процентно покачване на парите за социални помощи е най-вече заради повишената инфлация. Това реално означава нови 4.8 милиарда евро за финансиране на социално подпомагане и това ще предизвика доста по-голям бюджетен дефицит. А това означава нови заеми, взети от правителството.

За следващата година са предвидени увеличения на социалните помощи за:

  • Самотни хора без деца – от сегашните 502 на 536 евро месечно;
  • Семействата с двама възрастни и деца – за възрастни от 451 евро досега на 506 евро от догодина:
  • Малки деца до 7 години ще се полагат 357 евро месечно;
  • Деца до 14 години – 390 евро;
  • За ненавършили 18 години ще се изплащат по 471 евро.

Това увеличаване на парите за социални подпомагания предизвика разгорещен политически дебат в страната. Според министъра на труда Хубертус Хайл от социалдемократите, за това нарастване има три основни причини – 1. високата инфлация, 2. отсъствието на икономически ръст и трудностите на безработните при търсенето на работа и 3. мигрантите от Украйна.

По-голямата част от мигрантите от Украйна са жени в трудоспособна възраст и сравнително високо образовани. Федералното правителсвото смяташе, че те бързо ще си намерят работа след преминаване на езикови курсове. Много от украинките в действителност бързо започнаха да работят, но се оказа, че са доста по-малко от очакваното. Това доведе до промяна в политиката и в бъдеще ще се изисква по-настойчиво да търсят работа и да приемат дори и тази, която не съответства на по-високата им квалификация.

Живеещите на социални помощи притежават най-големите телевизори, показва проучване в Германия

Експерти в социалната политика на Германия са на мнение, че не толкова украинските бежанци са виновни за високите разходи за социално подпомагане, а че самата система е сгрешена. Според тях вече получаващите помощи хора нямат интерес от търсене и намиране на постоянна работа. Това да се промени и да се стимулират хората да работят, като се гарантира, че ако работят на пълен работен ден, в края на месеца ще получат повече от това, ако са на социални помощи. Това трябва да важи най-вече за хора с нископлатена работа, за да не се замислят за връщане към социална подкрепа от държавата. Според експерти, със социалната политика това е най-голямата грешка на правителството при създаването на новата система за социалните плащания Bürgergeld.

Другата голяма грешка е превръщането на „Bürgergeld“ в основен икономически доход за мигрантите. Според данни на Федералната агенция по труда за това лято, Bürgergeld са получавали 2.9 милиона германски граждани и 2.6 милиона чужденци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *