Данни на асоциацията на турските износители за изминалата 2022 година сочат, че Турция е осъществила рекорден износ на стоки за България.

Статистиката показва, че през изминалата година, износът на югоизточната ни съседка е с нов рекорд от 4,42 милиарда долара. Това е увеличение с близо 22 процента спряма 2021 година. Делът на експортираните стоки от Турция за България е около 1,7 процента от общия износ на произведените стоки. Така България заема 13 място на страните с най-много изнесени стоки от Турция.

Най-внасяните за България от Турция са химически продукти с 732 милиона долара. Данните за изминалата година показват, че в България се експорират цветни метали за 625 милиона долара, стомана за 605 милиона. Турция е изнесла за България електроника за 403 милиона долара. В дънота на статистиката са декоративни растения и продукти за 2,5 милиона долара и тютюн и тютюневи изделия за едва 920 хиляди долара.

Данните за Блаканския полуостров отреждат първото място на Румъния с изнесени стоки на обща стойност 6,3 милиарда долара. След Румъния се нарежда България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *