За съжаление на потребителите, производствените цени на повечето селскостопански продукти продължават да растат. Ценовият скок ще се задълбочи, когато новите цени достигнат до магазините и преките купувачи, информира DW.

Селскостопанските продукти през септември тази година са с 39,4 процента повече от тези през изминалата 2021 година. През месец август повишението е с нови 2,5%, според Федералната статистическа служба. Според тази статистика, производствените цени на растителните продукти са се повишили с 26 процента от миналата година. Значително по-висок е ръстът при зърнените продукти – цели 41 на сто спрямо 2021 година

Интересното от тази статистика е, че плодовете са поевтиняли с 4,7 процента, но ръстът при зеленчуците е значителен – с 22,8 на сто. Типичното за Германия производство на картофи е поскъпнало с цели 73 процента. Друг типичен продукт на немското селско стопанство – ябълките са поевтинели с 20,6 процента.

Повишаване на енергийните разходи и високите цени на фуражите, водят до голямо увеличение на цените на производителите на животински продукти. За една година те са с ръст от 49,1 процента. Млякото е добавило нови 57,9 процента към цената си, а свинското месо 63,1 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *