Дюнерът е най-пополярната бърза храна в Германия. Според последните статистически данни в страната се консумират около 1,3 милиарда дюнера на година, а само в столицата Берлин това число достига около 400 000 дневно. Заведенията, които предлагат тази храна, генерират годишен приход от около 7 милиарда евро.

Нарастването на цената на този любим уличен деликатес обаче не е добре прието от почитателите му, особено сред по-младите хора. Федералният канцлер на Германия, Олаф Шолц, е признал, че получава запитвания относно високата цена на дюнера. Той сподели пред местни медии, че в последно време непрекъснато му се задава въпросът дали може да се спре увеличението на цената на дюнера.

Публикация на правителството на Германия в Инстаграм

Правителството обясни причините за поскъпването на дюнера в една от социалните мрежи. Те посочиха, че това се дължи на увеличението на цените на енергията и продуктите. Войната в Украйна доведе до повишаване на разходите за енергия, което заедно с инфлацията в страната се отрази на цените на хранителните продукти. Средната цена на дюнера в Германия в момента е около 7 евро, като в някои провинции достига 10 евро.

За много германци нарастването на цената на дюнера е символ на инфлацията и лошото състояние на икономиката. През 2023 година Германия завърши с намаление от 0,3% на БВП и се изправи пред предизвикателства, свързани със сериозен икономически спад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *