Традиционните коледни базари в Германия отвориха за посетители. Те са любимо място за срещи, както на местните жители, така и на туристи от цял свят.

Тази година няма ковид ограничения за посетителите, както през последните две години, но притесненията на търговците и посетителите на Коледните базари са свързани с повишените цени и увеличените разходи за енергия и консумативи.

С нови цени са не само греяното вино и детския пунш, но захаросаните бадеми, вурстове, супи и всякакви лакомства предлагани по коледните будки. Цената на греяното вино е скочила с почти 30%. Докато миналата година чаша от топлата напитка се предлагаше за 3,50 евро, то тази година тя е вече 4,50. Ако решиш да се подкрепиш с вурст или супа, ще трябва да платиш с 20 до 40% повече от предходната година. Пакетче захаросани бадеми е вече 4 евро, а миналата година струваше 3,50.

Не само нови цени очакват посетителите на коледните базари. По-малко светлини или намалено време на осветлението са част от мерките за пестене на енергия в Германия. За пестене на енергия е намален и броя на ледените пързалки.

Въпреки всичко коледните базари си остават едно приятно място за среща с приятели и чаша две греяно вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *