В Испания много българки работят като чистачки на къщи. Средната часова ставка е около 10 евро и много от сънародничките ни са доволни от живота и работата в Испания. Ето какво разказва Гери, която е на 30 години и никога не си е помисляла, че ще работи като чистачка в Испания.

Гери, като на шега, пристига в Испания с приятеля си преди повече от три години. Бързо си намира работа като чистачка и наемат жилище в един работнически квартал на Мадрид. Печели малко повече от две хиляди евро месечно, но се радва на спокоен живоt, за който в България само си е мечтала.

Седмичният график на Гери е претрупан от работа. От рано сутрин до късно вечер е заета с почистването на къщи. Освен, че чисти тя също пере, глади и мие чинии. Гери е на мнениe, че испанските къщи са доста по-мръсни от българските. Някоi по-богати клиенти искат дори бельото им да бъде изгладено, споделя българката.

В Испания има цяла армия от български чистачки. Те са предпочитани от испанците, защото за същата работа местните чистачки искат доста повече. Клиентите са от най-различни класи на обществото, но всички плащат почти еднакво – по около 10 евро на час. Гери обаче не познава лично повечето си клиенти. Тя има ключове от къщите им и рядко се засичат.

Българката споделя, че испанците се отнасят много добре с нея и не е срещала пренебрежение затова, че е българка. Някой от клиентите й имат пълно доверие и я оставят да работи както тя си знае. И винаги са доволни от крайния резултат, разказва българката.

За тези три година Гери не е спестила нито цент, но животът в Мадрид й харесва много повече от алтернативата в България. „Въпреки, че не печеля кой знае колко, си отделям един ден от седмицата за себе си – да поспя до късно, да отида на фризьор, да се срещна с приятелки“ – споделя тя. С родителите си не се е виждала лично откакто е в Испания, но те са доволни от избора й.

Въпреки, че е доволна от живота си в Испания, Гери не спира да мисли за България. Често си поплаква за близките и приятелите си там.

За всичко ми е мъчно, за хората, за въздуха, за мръсните улици дори. В момента си мисля, че моите деца, внуци и правнуци може и да са испанци. Всяка държава си има и дорби и лоши страни, но в България е много лошо, завършва тъжно разказът на Гери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *