Оплакванията от съседи са често срещани в Германия. За мнозина българи, немските съседи са дребнави и се дразнят на глупости като цигарен дим, шум от прахосмукачка или от душа в банята и дори от обувки в коридора. Съседите се дразнят дори от миризма на готвено и неправилно изхвърляне на боклука, разказва дойче веле.

Шум от бормашина дразни много съседите в Германия

Според мнозина българи, живеещи в Германия, немските им съседи са много дребнави и вечно мърморят или се оплакват от съседите си. Това се дължи най-вече на различните култури и праг на толерантност в България и Германия.

Неща, които са напълно естествени в България, може да се окажат крайно дразнещи за немските ви съседи. Например пушенето на цигари в собственото жилище или свиренето на пиано. Все пак, през последните години, немците са станали много по-толерантни съседи. Това показва допитване на реномирания социологически институт Forsa. Изследването показва, че през 2017 година около 50% от запитаните са се обръщали към съседи с оплакване от тяхното поведение. Само три години по-късно, през 2020 година, процентът на мърморещите е паднал до 33. При 9 процента от анкетираните германци се е стигало до съд със съседите за възникнали спорове. Изледването показва, че най-недоволни и мърморещи са съседите на възраст между 30 и 46 години.

Най-много недоволство между съседите в Германия предизвиква шумът. 53 процента от германците признават, че при шумни съседи, ще се ядосат много. Шум от ремонт, пищящи деца или парти предизвикват редица междусъседски конфликти в Германия. Около една трета от анкетираните ще се оплачат от неправилно паркиран автомобил. Същият процент не понасят цигарен дим да влиза в жилището им. Доста от съседските спорове са за неспазване на вътрешните правила , като задръстване на стълбища и общи части, гости по никое време и дори прекалена декорация на терасата. Чест повод за междусъседски конфликт са домашни любимци.

Според проучване на Евростат околният шум е най малко дразнещ за македонците, естонците, ирландците, хърватите и българите. Едва около 8 процента се оплакват от силен шум. Явно сме свикнали на съседски шум или шумни ремонти. Шампиони в Европа по оплакване от прекален шум са германците. Според проучването от 2019 година 23 процента са страдали от прекален шум, а средният процент за Европа е малко над 17%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *