Най-мащабното увеличение на детските надбавки в Германия ще се случи в началото на следващата 2023 година. Тогава те ще се увеличат от 219 на 250 евро на дете, съобщи DW.

За по-високите с 31 евро детски надбавки се договориха в управляващата Германия коалиция. Влизащото от 1 януари 2023 увеличение се подкрепя и от опозиционната партия ХДС/ХСС.

Това е най-високото увеличение на детските надбавки в цялата история на Германия. Очаква се предложението да бъде одобрено от парламента и родителите вече да получават по 250 евро на дете. Досега за първо и второ дете бяха по 219 евро/месечно, за трето се получаваха по 225 евро, а за всяко следващо по 250 евро.

Първоначално идеята е била за повишение на 237 евро за всяко от първите три деца. Нуждата от допълнителна финансова подкрепа за семейства с ниски и около средните доходи води до това по-значително от предвижданото увеличение.

Детските надбавки се плащат на родители на деца до 18 години. Ако детето продължи образиванието си и след пълнолетие, то има право на детски надбавки, но до навършването на 25 години. Тогава плащането на детските надбавки спира.

Право на детски надбавки в Германия имат и граждани на страните от ЕС, гражданите на страни от Европейската икономическа общност или на Швейцария, Алжир, Босна и Херцеговина, Косово, Мароко, Черна гора, Сърбия, Тунис или Турция. Друго условие за получаване на детски надбавки на чужденци в Германия е, да са социално осигурени или да получават пари за безработица или болест. За чужденците от страни извън ЕС е задължително да имат разрешение за пребиваване и работа в Германия или да имат статут на бежнци или право на убежище.

С решение на Съда на европейският съюз в Люксенбург, е достатъчно имигранти в рамките на съюза да се установят за постоянно в Германия, за да имат право на детски надбавки. До това решение се стига след дело на семейство от България с отказани детски надбавки, поради липса на доходи. Така се стига до отпадане на изискването за социално осигуряване за първите три месеца от престоя им.

По друго дело съдът в Люксембург реши по-рано тази година, че чужденците, работещи временно в друга държава от ЕС, трябва да получават същите по размер надбавки, както и гражданите на страната-домакин, съобщава DW. Пример: детето живее с единия си родител в България, където разходите за издръжка са значително по-ниски от страната, в която живее и работи другият родител с право да получава детски надбавки. Австрия, например, обвързваше размера на надбавките с разходите за живот в страната, в която живее детето в действителност. Така социалните облаги за деца, които живеят, примерно в България, се намаляваха повече от два пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *