Няколко члена от петте най-знатни клана джебчийки от България в момента организират своята дейност на коледните базари в Европа, съобщи МВР пред „Телеграф“. По предпочитание, те действат в Англия, Австрия, Германия и Италия.

Посетителите на коледни базари са често жертва на български джебчийки

В отговор на зачестилите се набези, италианското правителство предложи крути мерки, включително възможността за затваряне на бременни жени, обвинени в джебчийство. В Лондон, полицаите на базарите предупреждават за крадли, които опитват да докоснат джобовете на хората.

Криминални разследвания показват, че най-активните джебчийки произхождат от различни региони на България – Костинброд, Петърч, Радомир, Лясковец и Пловдивско. Те се придвижват в двойки или тройки, облечени нормално или луксозно, като често използват малки деца за прикритие на своите дейности.

Най-печелившите периоди за тях са по време на Коледните базари, където могат да изкарат значителни суми пари. Според оперативни данни, двойка или тройка джебчийки може да събере от 500-1000 евро до рекордните 10 000 евро на ден.

Поколенията на джебчийки, които действат зад граница, се сменят на всеки 2-3 години, за да избегнат заследяване от страна на полицията. Тренират дори млади жени на 15-16 години, родени в чужбина, които познават законите и слабостите в охраната на обекти. Една от най-опитните джебчийки, известна като Диана, притежава над 18 паспорта и се движи между различни европейски градове.

Италианското правителство предприема мерки за подобряване на обществената сигурност, включително предложенията за вкарване в затвор на бременни жени и тези с малки деца, с цел справяне с джебчийките. В Лондон, униформени служители на базарите предупреждават за риска от български и румънски крадли, като поставят табели и алармиращи знаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *