В Европейският съюз за изминалата 2022 година жерви на катастрофи са били 20 600 души, информира Нова Тв. Осреднено за съюза това означава 46 загинали в ПТП на всеки един милион жители. Статистиката на жертвите по европейските пътища отчита 3 процента повече в сравнение с 2021. Това се дължи на възстановеното равнище на движение по пътищата след ковид пандемията, смятат експерти. Преди ковида през 2019 жертвите са били с цели 10 процента повече.

Около 18 процента на жертвите по пътя в Европа са управлявали мотор или мотопед.

Около 75 процента от загиналите са мъже. Най-много са жертвите при катастрофи на междуградските пътища – около 50%. В градски условия са около 40% от загиналите, а около 10% са жертва на произшествие на магистрала.

Статистиката показва, че половината от загиналите са в инцидент с автомобил – щофьор или пътник. 18 процента от загиналите на пътя са пешеходци. Тъжната статистика отчита, че други 18% са управлявали мотор или мотопед, а 9% са велосипедисти,загубили живота си на пътя.

Средно в Европа в ПТП умират 46 на всеки един милион жители. Най-безопасно е по скандинафските пътища и лидер в Европа е Швеция с едва 21 жертви на милион население. Жертвите в Германия са 34 души, а Франция с 49 души на един милион население.

За съжаление, но очаквано след войтата по пътищата у нас, България е в дъното на тази страшна статистика. В страната ни през миналата година при инцидент на пътя са загинали 78 души на всеки милион от населението. За сравнение, в съседна Гърция са 58 души. Единствено Румъния ни изпреварва по-този страшен показател. Радващото е, че броят на жертвите у нас е намалял с 5%, но все още е много голям за средните нива в евро съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *