Все повече хора в Евросъюза пазаруват в интернет, показват данни на Евростат. Облеклото, обувките и аксесоарите са най-честите покупки онлайн в ЕС.

Процентът на пазаруващите онлайн в Европа през 2012 година е бил 55 на сто. За 10 години той е нарастнал до 75 процента. През изминалата година 91% от европейците между 16 и 74 години са използвали интернет, а 75 процента от тях са закупили стока или услуга през световната мрежа.

Най-много хора пазаруващи онлайн живеят в Нидерландия – 92 на сто. Следват Дания с 90 процента и Ирландия с процент по-малко. България е в дъното на тази статистика с едва 49 процента пазаруващи онлайн.

За последните 10 години най-голям ръст на пазаруващи онлайн има в Естония (повишение с 47 процента), следвана от Унгария с 43, а Чехия и Румъния са с по 41%.

Най-често купуваните стоки в интернет са дрехите, обувки и аксесоари. Те са поръчани от около 42 процента от онлайн потребителите. Значитлно повишение има в поръчки за доставка от ресторанти и заведения – около 19 процента. Статистиката допълват продукти за красота със 17%, стоки за дома и обзавеждане -16%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *