Българи, живеещи от години в Тирана, остават на улицата от утре. Причината е, че блокът, в който се намират жилищата им, ще бъде съборен, научаваме от репортаж на Нова телевизия.

Български преселници в Албания остават на улицата посред зима. Причината – блокът в Тирана, в който живеят сънародниците ни, ще бъде съборен утре, предава Нова телевизия. 

Според местните власти, сградата е опасна след голямото земетресение в Тирана през 2019 година. Според българите, живеещи повече от 30 години в сградата, тя е обект на частни интереси и се намира на добро място. Те твърдят, че жилищата им са в много добро състояние и имат документи и експертизи за това.

„Ако блокът е опасен, защо са ни оставили да живеем тук 3 години. Те чакаха 5 дни преди Коледа да кажат, че е опасен. Сградата е здрава, няма опасност и можем да живеем спокойно. Двама български инженери още през 2019 г. посетиха блока и ни увериха, че няма опасност”, каза Гентиан Коли.

Общинарите в Тирана не приемат експертните документи, защото те са на българаски инженери. Те предлагат на хората социални жилища и по 100 евро месечно обезщетение. Проблемът е, че социалните жилища са без право на собственост и утре пак може да сме на улицата, споделят българите.

Сънародниците смятат, че общината бърза да събори сградата и да освободи терен за ново строителство на ключово за града място. Посолството ни в Албания знае за проблема и се опитва да помогне, но за съжаление нямат право да се месят в публични и частни спорове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *