Нов рекорд на изпратени пари от чужбина в България е регистриран през 2023 година, според данни на Българската народна банка (БНБ). Въпреки, че данните са от януари до ноември 2023, изпратените от чужбина пари са повече от рекордните 1.319 милиарда евро през цялата 2020 година.

Българи, живеещи в чужбина, изпращат все повече пари в родината си

Живеещите зад граница българи са изпратили 200 милиона евро повече от същия период през 2022 година. Средно на ден българите в чужбина превеждат 4.17 милиона в български сметки, което е увеличение с 20 процента в сравнение с миналата година. Данните на националната банка сочат, че през месец юни са направени най-много парични преводи към България. През отпускарския месец сумата е достигнала близо 173 милиона евро.

Най-много пари изпращат българите от Германия и САЩ. От федералната република са направени преводи за около 230 милиона от европейската валута. От Щатите са изпратени 209 милиона, а на трето място е Испания с над 113 милиона евро. Въпреки Брекзит банковите трансфери от Великобритания са за над 110 милиона евро. Пари в родината си изпращат и сънародници от Италия, Гърция, Нидерландия и други страни от цял свят. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *