Интернет платформата internations.org с 4.7 милиона членове, които живеят и работят в чужбина, проведе проучване за най-добрите градове за живот на чужденци. В класацията влизат 50 града, които са оценени по качество на живот, лекота на установяване, работа в чужбина, лични финанси, език, настаняване, административни трудности, дигитална среда и много други. В челната десятка на най-добрите градове за живот на чужденци влизат четири града от Европа.

Първенец в класацията е Валенсия

Според проучването, Валенсия е с изключително достъпен обществен транспорт. Анкетираните споделят, че се чувстват сигурно там и имат много възможности за спортуване. Голяма част от тях споделят, че се живеят все едно са у дома си и се радват на активен социален живот. Валенсия е класирана на трето място в категорията финанси, поради ниските разходи за живот. Градът е изключително подходящ за т.н. „дигитални номади“.

Недостатъците на испанския град са ограничените възможности за намиране на работа и перспективи за успешна кариера.

Лисабон привлича чуденците с хубаво време, култура и нощен живот

Португалският град Лисабон е на четвърто място в тази световна класация. Чужденците, живеещи там, харесват чудесния климат, възможностите за култура и забавления. Градът се оценява като безопасен и живеещите там чужденци оценяват това.

Все пак около 27 процента от чужденците смятат, че трудът им там не е добре платен. Възможностите за започване на работа в Лисабон се оценяват като незадоволителни.

Жителите на испанската столица Мадрид са дружелюбни и приятелски настроени

Също като Лисабон, Мадрид привлича чужденците с чудесен климат, културен и нощен живот. В класацията е оценен много добре по качество на живот. Чужденците в Мадрид лесно свикват с местната култура и лесно си намират нови приятели.

Подобно на Валенсия обаче, градът пада надолу, когато става въпрос за работа в чужбина. Близо една трета от експатите казват, че се притесняват за сигурността на работата.

Базел привлича със заплати и сигурност на работа

Доброто класиране на Базел се дължи на доброто заплащане и сигурноста на работа. Живеещите в швейцарския град чужденци смятат, че получават справедливо заплащане и се радват на комфортен живот в чужбина. Градът се оценява като много безопасен и с отлична околна среда.

Трудностите с установяването, недрожелюбни местни жители и трудно намиране на нови приятели смъкват Базел надолу в тази класация.

Париж е най-лошият европейски град за чужденци, попаднал в тази класация

Скъпи жилища и високи наеми, недружелюбни местни и трудно намиране на приятели, са част от живота на чужденците живеещи във френската столица. Все пак Париж е високо класиран със своите ресторанти и нощен живот.

Виена е на последно място за лекота на установяване и приятелско отношение на местните жители.

46 процента от живеещите в австрийската столица чужденци намират виенчани за враждебни към тях, а 43% намират хората за недружелюбни. Намирането на нови приятели за 54 процента от чужденците във Виена е оценено като изключително трудно. Липсата на социален живот допълва лошата репутация на Виена сред чужденците там.

Доброто класиране на Виена се дължи на добрата организация на обществения транспорт (на първо място) и на развитата система на здравеопазване, където е на второ място. Чужденците във Виена я намират за много чиста и с прекрасна околна среда. В класацията Виена се оценява като не особено скъп град и е на 9 място по отношение на личните финанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *