Kрай на „цунамито от убежища и имиграция“ е само малка част от обещанията на нидерландския крайнодесен политик Герт Вилдерс. Неговата Партия на свободата е първа на проведените преди дни парламентарни избори и обещава да върне държавата на нидерландците.

Герт Вилдерс, известен като нидерландския Тръмп, спечели изборите в Нидерландия

Вилдерс, наричан от мнозина нидерландския Доналд Тръмп, е харесван от хората с антиимиграционни настроения в страната на ниската земя. В Нидерлания от години има недостиг на жилища и Партията на свободата хвърля вината за това върху емигрантите в страната, Герт Вилдерс и неговите подръжници са срещу много от правилата на ЕС. Те искат държавата им да контролира повече границите си, да плаща по-малко на евро съюза и да спре приема на нови членки на съюза.

Крайнодесният политик е почитател на унгарския премиер Виктор Орбан и печели първото място на парламентарни избори в Нидерландия. Неговата партия печели 37 места от 150 в парламента. След тях с 11 места по-малко е обединението на социалдемократи и зелени с лидер бившия европейски комисар Франс Тимерман. Трети са консервативната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на Марк Рюте с 24 места в парламента.

В проведената преизборна кампания най-важната тема за нидерландците беше въпросът за имиграцията. Именно това беше и причината за падането на управлявалото последните 13 години правителсвто на Марк Рюте.

Политиката на спечелилите изборите крайнодесни е Нидерландия – без повече мигранти и търсещи убежище хора. „Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи убежище“, заяви преди изборите Герт Вилдерс. Той е известен антиислямист и дори беше осъден за дискриминация след изказване против мароканци на митинг през 2014 година.

Вилдерс ще започне преговори за съставяне на правителство с Народната партия за свобода и демокрация и новосъздадената партия „Нов социален договор“. Той има желанието да оглави правителството, но преговорите се очертават като изключително трудни и се очаква да продължат с месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *