Голяма част от българите, живеещи в Германия, очакват с радост реализацита на новото увеличение на минималния доход на час. Законовото минимално почасово възнаграждение се увеличава. От първи октомври 2022 г. брутното минимално заплащане на час става 12 евро. От увеличениeтo ще спечелят повече от 6 милиона жители на Германия, особено в източната част на страната и много жени. Тo засяга и голяма част от българите, работещи в Германия, които са на минималната часова ставка.

Целта на правителството е работата да бъде справедливо заплащана, затова е въведено и увеличението.

С увеличението от първи октомври, още в годината на изборите, управляващите изпълняват един от най-важните си проекти.

„Увеличението на минималното възнаграждение е израз на справедливостта и уважението към работата“ – сподели министърът на труда Хубертус Хайл. По този начин минималното заплащане достига препоръчаните на европейско ниво стойности. „Това помага конкретно на хората и допринася за поддържане на държавата в икономически и социален аспект.“ Минималното възнаграждение ще съответсва на 60 процента от средното брутно възнаграждение.

Според Института за пазара на труда и изследване на заетостта (IAB), увеличението ще касае около 22 процента от работещите. Това са около два пъти повече в сравнение с последното увеличение през 2015 г. Освен жените и работещите в източната част на Германия, ще спечелят и новоназначените работници, хора на непълен работен ден и на мини работно място. При самото въвеждане на минималното заплащане минималният доход е бил 8.50 евро на час, с постепенно увеличение той е достигнал 10.45 на час.

Важно е да се отбележи, че при т.нар. мини джоб, месечното заплащане, което не се облага с данък и осигуровки и работните часовете на месец са не повече от 43.06, се увеличава от 450 на 520 евро. С всяко следващо увеличение, ще бъде напасвано и заплащането при мини джоба.

Много български студенти работят на договор за мини джоб, за да подпомагат финансово следването си, без да е необходимо да плащат данъци и осигуровки. Най-често на мини джоб договори се работи в гастрономията, в сектора на почистването както и в транспорните и куриерски фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *