Финансираният от правителството експериментален билет за 9 евро радваше немците 3 месеца. Възможно ли е той да бъде продължен или поне наследен от някой подобен?

„Равносметката е много положителна. Имаше голям наплив за този билет от 9 евро за месец“, съобщи БНР.

След дълго въздържание заради мерките за корона и работа от вкъщи, това лято немците се втурнаха да пътуват с евтините билети. Много хора смениха колата с изгодния транспорт, тъй като инициативата беше част от мерките за облекчаване не енергийната криза. Влаковете и през делнични дни бяха препълнени, защото много хора ги предпочетоха като средство за придвижване до работното място.

Билетът от 9 евро важи за градския транспорт в цяла Германия и е валиден за втора класа в  RE, RB, U-Bahn, S-Bahn, автобусите и трамваите, дори и за някои фериботи. Не се допуска пътуване в първа или бизнес класа, дори и с доплащане. Евтиния билет не важи и за бързите влакове (ICE, IC, EC) и различни автобусни компании (Shuttle plus, Flixtrain, Kielius, Flixbus), но се допускат комбинации с тях.

Обсъждат се варианти как може да бъде продължен билетът. Невъзможно е повече да остане тази цена, защото транспортните компании биха работили на голяма загуба. Има предложение за месечен билет за 69 евро, с възможност за пътуване в цялата страна, но засега нищо конкретно. Бързите влакове, както и при предишния билет, няма да са включени в офертата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *