Работата на куриерите в Германия е доста тежка. Често се работи без трудов договор, неплатен извънреден труд и некоректни работодатели. Привлечени от обещания за добро заплащане и уредена квартира, много българи започват да разнасят пратки за различни фирми. Обикновенно тези фирми са подизпълнители на големите риби в този бранж – Амазон, DPD, DHL, Хермес и други.

Георги е един от многото, започнали работа като куриери. Всичко започна добре, разказва Георги. Постепенно броят на пратките стана такъв, че трябва да летя за да ги доставя навреме. Работодателите или управителите на подизпълнителите натоварват допълнително шофьорите с нови стопове и пакети.

Георги смята, че не натискът от шефовете е голям проблем, а неспазените обещания и неплащането на изработените часове. На него му е обещано да получава чисти 10 еро на час положен труд. Той дори не получава трудов договор и остава с много неплатен извънреден труд.

Работа за подизпълнители с натиск и стрес

Практика в Германия е шофьорите, които доставят пратки, обикновено да не са от самата компания, а от хиляди дребни подизпълнители, които буквално експлоатират работниците си

Георги започва работа в подобна компания с депо в Крефелд. Това е логистичният център на фирмата с над 500 души персонал, които всекидневно обработват над 60 000 пакета. Стресът е особено голям, разказва Георги. На гласово съобщение във вътрешен чат на подизпълнителя се чува как заради поискан един почивен ден мъжки глас крещи на шофьорите: „Всеки, който си вземе като свободен утрешния ден без мое разрешение и не дойде на работа, ще бъде уволнен. Трябва да си нагласяте графика според работата, а не работата да се наглася спрямо вас.“

След това мъжът продължава да крещи дори по-силно: „Писна ми от вас. Утре има работа и всички трябва да дойдете.“ На други гласови съобщения същият човек, който според няколко куриери е управител на обекта, крещи и дори и ги обижда.

Нередности и с договорите

Много от фирмите подизпълнители фалират и хиляди куриери остават без заработеното си. Освен това често не са им плащани социални и здравни осигуровки, както и данъци. На тяхно място се появяват нови със същите шефове и управители.

За съжаление, тези криминални трудови практики не са рядкост в транспортните фирми. Некоректните работодатели обаче се възползват от това, че доста от шофьорите не знаят добре езика и трудно биха се оплакали. Големите фирми бягат от отговорност, като прехвърлят топката към подизпълнителите. След направени проверки, те спират да работят с част от тях, но отново възлагат поръчки на други подизпълнители.

Каква е ролята на властите?

Тази масова практика трябва да бъде спряна, смятат експерти. Държавата в лицето на министерството на труда трябва да ограничи масовите подизпълнителски договори в този бранж или дори да ги забрани напълно.

Гастрономията и фирмите за почистване са другите сектори с голям дял на черна работа в Германия. Там също работят много наши сънародници, за които ще разкажем в отделни статии.

Комeнтари за “Куриер в Германия: Измами, работа на черно и неплатени извънредни часове”
  1. Имат проблеми защото са с български фирми . Всеки който работи директно за някоя от тези куриерски си получава парите навреме и без да има проблеми . НЕ РАБОТЕТЕ С БЪЛГАРСКИ ФИРМИ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *