Общинските власти на немския град Дуисбург наеха българина Светослав Атанасов да учи сънародниците си как да изхвърлят правилно боклука си, разказва DW. Той живее в града от осем години и смята, че не нежелание, а незнанието са причината за неправилното разделяне на боклука от неговите съграждани.

В Германия от години съществува система за разделно събиране на домашните отпадъци. Светослав Атанасов е ангажиран със задачата да научи сънародниците си в квартал Хохфелд как да извършват това, къде и кога да го правят.

Известно е, че в Дуисбург живеят много българи и румънци, които не знаят за разделното събиране на отпадъци. Така през последните години в града настъпва хаос с разделянето и правилното изхвърляне на отпадъците. В търсене на решение на този сериозен за града проблем, общинските власти наемат българина и румънеца Елисей Симон. Двамата имат за задача да научат сънародниците си да спазват правилата за изхвърляне на боклука. Те са назначени като „помощници по опазването на околната среда“ и започнаха работа на 19 септември 2022 година. Първоначално договорите им са за две години, но има сериозни индикации, яе работата им по този проект ще бъде удължена.

Новопристигналите в Германия българи не знаят къде, кога и как да изхвърлят своите домашни отпадъци. Така в Дуисбург вече съществуват над 60 незаконни сметища, които са направени от непознаващите правилата източноевропейци. Светослав има за задача да говори за правилата с хората, дошли от България и да ги научи как да разделят боклука си.

Светослав смята, че две години са достатъчни за научаването на немските правила. За мнозина две години е много за това, но много от сънародниците ми идват от села, където никой не е чувал дори за разделно сметосъбиране, разказва българина. Той смята, че хората са доволни, когато научат как да спазват правилата и дори търсят допълнителна информация

„Нашите мислят, че ей така могат да изкарат един диван на улицата“

Българите са научени да изхвърлят отпадъците си в двора на къщата или на тротоара пред нея, да ядат слънчогледови семки и да хвърлят люспите на земята. Това дразни свикналите с ред и правила германци. Екопомощниците раздават брушури и други информационни материали за видовете контейнери, начин на изхвърлянето на различните отпадъци – стръкло, хартия и големите битови отпадъци.

Новодошлите ми сънародници смятат, че могат просто да оставят ненужния диван пред блока и общината ще го прибере. Това е така, но има съответни графици и правила къде и как се изхвърлят едрите боклуци.

Като служители на общината „екопомощниците“ имат право да влизат в дворовете и къщите на хората в Дуизбург. Така те контролират какво се изхвърлятам. Често намират дворове пълни с всякакви отпадъци – от пакетчета от вафли до строителни отпадъци, дивани и стари електроуреди.

Нискоквалифицирана работа се намира бързо

Много от новопристигналите започват бързо работа, която е нискоквалифицирана и не се изискват езикови познания. Това са например чистачи на коли в различни автофирми, куриери към различни транспортни фирми и гастрономията. Дуизбург е много добро място за българите и те ще продължават да идват тук, разказва Светослав.

Човек се интегрира, ако има желания

Родения във Върбица, Шуменско Светослав Атанасов е в Германия от осем години и очевидно е успял да се интегрира към немските порядки, норми и правила. Той е работил на различни места – фабрика, чистач, куриер, шофьор. Сега се е заел със задачата да помага на сънародниците си в града. Той ги учи за разделното събиране на боклука и им помага с преводи и попълване на редица документи. Все пак той се интересува и от случващото се в България и е гласувал на последните избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *