Всеки българин живеещ в чужбина е чувал за т.нар бусаджии. Това са нелегални превозвачи, които превозват всичко – хора, домашни любимци, багаж, автмобили, цигари, алкохол. С тази дейност се занмават над 3000 българи, които транспортират около 30 000 пътници всеки месец.

В българските фейсбук групи е пълно с техни обяви. Голяма част от тях са неграмотно написани и трудно разбираеми. Все пак има доста желаещи да пътуват с този рискован транспорт. В момента „билет“ от България до Европа струва около 150 евро. Част от пътуването е цигарен дим, ориенталска музика и непрекъснати спирания за багаж и нови пътници. Обикновенно буса се връща към България натоварен със стари домакински елекроуреди, джанти, гуми и всякакъв друг багаж и дори отзад на платформа някой друг автомобил.

Автомобилите и водачите им са без лиценз за такава дейност, без тахографи, без шофьори за смяна при многочасово кормуване, на пътниците не се издават билети, не се правят застраховки, не се плащат данъци и се укриват доходи и осигуровки. Така се постигат ниски цени за превоза, с които се отнемат клиенти на лоялните транспортни фирми.

Много сънародници намират предимства да пътуват така: от врата до врата, може да се пътува с доста багаж и е разрешено пушенето и консумирането на алкохол. Пътуването обикновенно отнема повече от 30 часа, защото превозвачите опитват да качат всеки обадил се пътник и маршрута е от сорта на : Айнховен, Дюисбург, Франкфурт, Брюксел, Берлин, Лайпциг, Нюрнберг, Мюнхе, забравих да взема едни цигари от Мюнхен, Барбадос, Залцбург, Виена, Сърбия, София, Русе, Пазарджик, Мало бучино, Перник и т.н.

Препатил разказва за уговорка за закарване на кола до България с платформа. Всичко е договорено и идва превозвача, качва колата на платформата и потегля. По късно колата се сваля от платформата, пълни се с пътници, а на платформата се качва друга кола. Все пак накрая превъртат километража, за да не разбере за използвания трик.

Ще ви учуди ли в такъв случай оценката на специалисти от транспортния бранш, че с тази нелегална дейност междувременно се занимават над 3000 българи. Te транспортират ежемесечно около 30 000 пътници от и към Западна Европа. При проверка се оказва, че тове е като приятелско споделено пътуване. Държавните органи нехаят от години, корумпирани служители на КАТ и митниците си пълнят джобовете, а този нерагламентиран превоз отне живота на мнозина и е опасен за много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *