Властите на френската столица Париж предприемат редица мерки, за да може да се плува отново в река Сена. Заедно с олимпийския комитет за летните игри догодина, плануват парижани и гости на Париж да плуват от 2025 в реката.

Сена е известна сред парижани със своята неприятна миризма и мръсотия

През последните сто години къпането в една от емблемите на Париж е забранено. Забраната е от далечната 1923 г, когато се установява, че реката е прекалено мръсна. Все пак редица ентусиасти продължават да се къпят до края на 60-те години на миналия век. Реката, която пресича цялата френска столица, е прочута с развлекателните си корабчета, но и с това, че е изключително мръсна и пълна с всякакви боклуци.

Въпреки това, организаторите на летните олимпийски игри през 2024 г., планират в Сена да бъдат проведени състезанията по триатлон и плувният маратон на 10 километра. Реката ще е включена и в откриването на Олимпиадата. По нея ще мине парад от кораби, на които ще са спортистите от различните държави.

Идеята за чиста Сена, в която да се плува, е доста отдавна. Кметът на Париж през 90-те години на 19 век Жак Ширак печели изборите за кмет с обещанията, че ще направи Сена толкова чиста, че да могат хората да се разхлаждат в нея. Обещанията и намеренията на кмета остават обаче само надежда и мисията се оказва обречена. По това време Сена е толкова мръсна, че в нея живеят само 3 вида риби.

Все пак, от тогава досега, има сериозен напредък в почистването на реката. Всяка година от реката се изваждат около 360 тона различни боклуци. В момента в река Мирна, десният приток на Сена, която се влива в нея в предградието Иври сюр Сен и Сена могат да бъдат открити повече от 30 вида риби. Въпреки това, за парижани, реката е свързана с ужасна миризма и мръсотия. Едва ли ще се намерят смелчаци, които биха влезли да поплуват.

Големият проблем за замърсяването на реката е водата от канализацията. Проучване показва, че само за миналата година над 1,9 милиона кубически метра нетретирана канализационна вода се е изляла в Сена. Водата от канализацията попада в Сена, за да се избегне задръстването на парижката канализационна мрежа и мегаполисът да не бъде наводняван при силни дъждове. За справяне с този проблем, при силни дъждове, е изградено съоръжение, което събира вода колкото 20 басейна с олимпийски размери.

Дали в Сена ще може да се плува, ще разберем в следващите години

През 2021 година синът на столичната градоначалничка Ан Идалго реши да преплува цялата дължина на река Сена, от извора близо до Дижон до вливането й в морето край Хавър. Това се случи в рамките на проект за опазване на околната среда. Целта на проекта беше да се създаде по-чиста река Сена и да се възстанови възможността за къпане и плуване в нея. Ако планът успее и водите на Сена бъдат пречистени достатъчно до олимпиадата през 2024 година, планира се изграждането на 23 публични плажа с къпални в града и предградията на Париж.

Проектът започна през 2017 година с откриването на плувен плаж в басейна на Ла Вилет, който беше посетен от голям брой хора. За сигурността на посетителите бяха налични спасителни екипи, предоставени от парижкото кметство. На този плаж бяха оборудвани 4 басейна с различна дълбочина, предназначени за различни групи посетители – два за семейства с малки деца, един за неопитни плувци и един за опитни.

От предвидените 23 бъдещи плажа, 5 от тях ще се намират в центъра на Париж, включително в Булонския лес, срещу Айфеловата кула, до Пон Ньоф, близо до Лувъра и до Берси. За по-голяма безопасност на къпещите се, ще бъдат построени оградени съоръжения в реката, приличащи на плувни басейни. Въпреки това, все още не е ясно дали тези плажове ще функционират постоянно или само през лятото, както и дали ще има специални правила за плуване извън басейните.

За да бъдат разрешени състезанията в рамките на олимпиадата през 2024 година, е необходимо замърсяването на Сена да бъде намалено с две трети до края на оставащите 500 дни. Въпреки че това изглежда почти невъзможно, данните от последните месеци дават повод за оптимизъм. През 2022 година, при проверките на качеството на речната вода, 7 от 10 проби са били задоволителни, а от началото на 2023 година тестовете са се доближили до качеството, което позволява плуване. Наблюдават се особено внимателно нивата на две бактерии – ешерихия коли и ентерококи, които са критерии за заразяване.

Въпреки че проектът създава оптимизъм, съществуват и рискове. Дори една мощна буря може да унищожи постигнатото. Затова се разглеждат и алтернативни съоръжения, които да могат да поемат състезанията в случай на нужда. Организаторите на олимпиадата и парижаните се надяват да няма силни дъждове 3 дни преди откриването на игрите и по време на събитието, за да се осигури успешното провеждане на плановете.

Автор: Иван Василев

юни 13, 2023 | 7:28 , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *