Статистиката отчита рекордни нива на наемите на жилища в големите градове в цяла Европа. Това се дължи както на недостига на жилища, така и на високи строителни разходи за нови недвижими имоти. В много страни разходите за наем и режийни надхвърлят 50 процента от месечните доходи.

Освен наемите, и цените на недвижимите имоти бележат рекорд през 2023 година. За средностатистическия гражданин е вече почти невъзможно покупка на жилище. Балансът 30% за наем и режийни, 30% за храна и забавления, 30% за други разходи и 10% спестявания отдавна е мит в почти цяла Европа.

В немската столица Берлин наемът на жилище е нарастнал двойно от 2010 година досега. Цени от 26 евро на квадрат са нещо нормално за наем на апартамент.

В южната ни съседка Гърция само за последните пет години наемите са поскъпнали с около 30 процента. Много от жилищата в столицата Атина се отдават на краткосрочни наеми на туристи и това ограничава предлагането.

В Австрия търсенето на жилище под наем също е трудна задача. В австрийската столицата Виена цените са между 17 и 20 евро за квадратен метър.

За французите най-значимият месечен разход също е наема на жилище. За хора с под средния доход е невъзможно наемане на жилище в Париж и много семейства се преместват в покрайнините на столицата. Имоти в Париж купуват много богати хора от целия свят, което затруднява местните жители в намирането на добър апартамент на приемлива цена.

Жилища под наем се намират трудно и в Нидерландия. В градове като Амстердам, Утрехт, Хага и Ротердам търсенето е значително повече от предлаганите имоти под наем. Столицата Амстердам е напълна с млади хора от цял свят. Там най-много нарастна търсенето на стаи под наем. Наемът на стая е около 800-900 евро.

Великобритания е една от страните с най-ограничено предлагане на жилища и най-голям ръст на наемите в Европа. На острова средният наем на жилище достига 1190 паунда. В столицата Лондон средният наем надмина 2500 паунда на месец.

Подобни са и статистиките за испанските градове Мадрид и Барселона. Там живеят много имигранти, студенти и туристи и най-търсени са стаи под наем. Стая под наем в тези градов възлиза между 500 и 600 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *