Поскъпването е различно за всяка провинция на Германия. Най-голямо увеличение за студентите има в Мюнхен и Щутгарт. Средно увеличението е с около 6 процента в сравнение с миналата година, а в Берлин то достига огромните 18,5%.

Студентите сега трябва да плащат по около 720 евро за наем в столицата Берлин. Има места, които са значително по-евтини. Например в Магдебург, студентският наем е от порядъка на 300 евро, в Лайпциг около 380. Най-евтини са наемите в Кемниц. Там учащите тябва да плащат само 220 евро.

Най-скъпо, очаквано, е в Мюнхен. Там за квартира от 30 квадратни метра се заплаща средно 787 евро. Почти същият наем е и за Хамбург – 787 евро за същата площ. Ръст на наемите има във всички 38 университетски града в Германия.

Очаквано причината за поскъпването е голямата инфлация и повишените цени на енергията. За сравнение миналата година поскъпването беше от порядъка на 1,5%. Дори имаше градове с намалени наеми, но това вече е минало, според това проучване.

„Заради ръстта на енергийните цени търсенето се пренасочва към по-малките и по-евтини жилища“, казва пред телевизия nTV експертът по недвижимите имоти Михаел Фойгтлендер. „Освен това много хора, които доскоро са искали да си купят собствено жилище, в момента търсят квартири под наем. Резултатът от всичко това е, че конкуренцията на пазара на студентски жилища се изостря още повече – със съответните последствия за нивата на наемите и предлагането.“

Наемите на споделените жилища (WG – Wohngemeinschaft) също е нарастнал значително. Това са апартаменти, в които живеят различни хора, нямащи роднинска връзка. Най-често това са студенти, които споделят обща баня, кухня и всекидевна. Цените за стая в споделено жилище варират от 545 евро за Мюнхен, Берлин с 487, а най-достъпно е в Кемниц с 186 евро месечен наем.

Доста родители на български студенти са притеснени от постоянното поскъпване и все по-трудно издържат финансово на високите цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *