Нова система за багаж е планувана за терминал 2

Над 20 милиона лева ще бъдат инвестирани за изграждане на нова система за управление на багажи на пътниците на летище София. С тази инвестиция се планува Терминал 2 да поеме целия трафик на остарелия Терминал 1. Договорът за изграждането вече е подписан от директора на летището Хесус Кабайеро и главният изпълнителен директор на френския консорциум Alstef Group Никола Бретон. В цената е включено доставка, инсталация и гаранционна и извънгаранционна поддръжка на системата.

Старата система е морално остаряла и се управлява от една машина, която вече е амортизирана. Новата система ще е с четири машини за управление на багажите и може да обработва до 2 400 единици багаж за час. Чекираният багаж преминава през четири нива на сигурност и е с тройно резервиране на системите, споделят от столичният аеропорт. Това е гаранция за висока ефективност и степен на надежност при обслужване на пътниците. Системата позволява и пълно самообслужване на багажите при предваритерен чекин на пътника (self-bag drop), както и обслужване на гише от служители на летището.

2400 багажа на час е капацитетът на новата система

„Системата за управление на багажа е от ключово значение за функционирането на летището. Придобиваме авангардно технологично решение, което ще ни направи по-бързи и по-ефективни в полза на милионите ни пътници. Проектът е част от цялостната трансформация на летището, за която инвестираме над 150 млн. лв. до края на 2025 г.“, заяви Хесус Кабайеро при подписването на договора.

След въвеждането на новата система Терминал 2 ще има възможност да поеме значително повече пътници

С въвеждането в експлоатация на новия BHS Терминал 2 ще може да обслужва значително по-голям брой пътници. С предвидените нови инвестиции се планира Терминал 2 да поеме целия трафик на остарелия Терминал 1. Сградата на Терминал 1 е на почти 70 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *